
بازاریابی

بازاریابی چیست؟
به عنوان فردی که به تازگی وارد حیطه بازاریابی شده اید و یا کسب و کاری را شروع کرده اید، ممکن است این سوال را از خودتان بپرسید که "بازاریابی چیست؟" شما اولین کسی نیستید که این سوال را از خودتان می پرسید. در یک نگاه ساده، این طور به نظر می رسد که بازاریابی یعنی: تبلیغات، فروش محصولات و خدمات. اما مفهوم بازاریابی به همین سادگی که به نظر می رسد نیست. باید بدانید که بازاریابی چیزی فراتر از تبلیغات و فروش یک کالا است.
آیا بازاریابی یعنی تبلیغات، فروش محصولات و خدمات؟
بازاریابی یا مارکتینگ ( Marketing) به عنوان فرایندی مدیریتی - اجتماعی تعریف میشود که بوسیلهٔ آن افراد و گروهها از طریق تولید و مبادلهٔ کالا با یکدیگر، به امر تأمین نیازها و خواستههای خود اقدام میکنند. هدف بازاريابي زائد كردن فروش است. هدف، شناختن و درك مشتري به نحوي است كه كالا يا خدمت ارائه شده دقيقا مناسب باشد و خود را به فروش برساند.
بازاریابی
پیتر دراکر، پدر علم مدیریت نوین، تعریفی دقیق تر و جامع تر به ما ارائه می دهد: " هدف از بازاریابی این است که ما بتوانیم آنقدر خوب و کامل نیازها و خواسته های مشتریان را بشناسیم تا محصول و یا خدماتی را ارائه کنیم که کاملا متناسب با آن نیازها باشد، در این صورت محصول و یا خدمات ما فروش خوبی خواهد داشت." تعریفی که دراکر ارائه می دهد بیانگر این است که شما باید به شناخت کاملی از مشتری خود دست پیدا کنید، باید به مواردی همچون: سن، درآمد، جنسیت و علاقه مندی های مشتریان تان و به طور خلاصه هر جزئیاتی که به شناخت بهتر شما از مصرف کننده کمک می کند، توجه داشته باشید. برای موفقیت در امر بازاریابی دانستن این موارد بسیار مهم و حیاتی است.
شرکت اپل مورد بسیار خوبی برای بررسی است. عملکرد این شرکت نشان دهنده یک استراتژی موفق در زمینه بازاریابی می باشد. گروه بازاریابی شرکت اپل، دائما با مشتریان خود در ارتباط است وبه نظرات آنان توجه می کند همچنین دائما محصولات خود را بر مبنای بازخورد هایی که از مشتریان خود بدست آورده، بهتر کرده و ارتقا می بخشد. فکر می کنید چرا افراد زیادی محصولات اپل را به برند های دیگر ترجیح می دهند و چندین وسیله با مارک اپل دارند؟ این شرکت در ابتدا (ipod) را روانه بازار کرد که برای پخش موسیقی بسیار مناسب و فوق العاده بود. اما بعد مشتری وسیله ای را می خواست که بتواند با دوستانش صحبت کند و هم بتواند به اینترنت دسترسی داشته باشد، بنابراین اپل (iphone).
اما برای مفهوم "بازاریابی" تعاریف متفاوتی ارائه شده است. دیکشنری اصطلاحات مالی و بازرگانی پاسخ مبسوطی به این سوال ما می دهد: " بازاریابی کمی پیچیده تر از این است که فقط تبلیغاتی را برای فروش کالایی انجام دهید.
تعریف بازاریابی جدید به نظر فیلیپ کاتلر، بازاریابی عبارت است از: فعالیتی انسانی در جهت ارضای نیازها و خواسته ها ازطریق فرایند مبادله.
بازاریابی شامل فعالیت های زیر می باشد:
1) تحقیق درباره جامعه هدف (خدمات و یا کالای شما برای چه افرادی طراحی و تولید شده است)
2) طراحی و تولید محصولاتی متناسب با خواسته مصرف کننده
3) تعیین ساختاری مناسب برای قیمت گذاری کالا و خدمات خود
4) انتخاب یک کانال موثر و کارآمد برای ارتباط با مشتری
5) طراحی و اجرای استراتژی های تبلیغاتی
بیایید دوباره از مثال شرکت اپل، برای روشن شدن موضوع استفاده کنیم. شرکت اپل محصولات خود را بر مبنای درکی که از نیاز و خواسته مشتری دارد، طراحی و تولید می کند. سپس هم از لحاظ نرم افرازی و هم سخت افزاری محصولات خود را ارتقا می دهد، سطوح قیمت گذاری متفاوتی را متناسب با بودجه و توان مالی متفاوت مصرف کننده ها، به کار می برد. در آخر اینکه تمام تولیدات خود را یکجا و در محلی که برای مصرف کننده، دسترسی و خرید از آنجا راحت باشد، عرضه کرده و به فروش می رساند. فروشگاه های محصولات Apple، در واقع پیدا کردن این فروشگاهها و خرید از آنها بسیار آسان خواهد بود. این شرکت از طریق رسانه های مختلف، تبلیغات گسترده ای را برای معرفی محصولات خود انجام می دهد. از تبلیغات تلویزیونی و اینترنتی گرفته تا معرفی محولات خود در کنفرانس ها و رخدادهایی که به تکنولوژی های نوین مرتبط می باشند. Tech events))
کارشناسان حوزه بازاریابی سه مرحله را برای بازاریابی در نظر می گیرند:
1) مرحله اول: بازارسنجی (Market research)
2) مرحله دوم: طراحی و ایجاد مناسب ترین آمیخته بازاریابی (Marketing mix)
3) مرحله سوم: ارزیابی کارایی و تاثیرگذاری بازاریابی ( Evaluation)
تکنیک های بازاریابی
در مرحله دوم بازاریابی است که استفاده از تکنیک های بازاریابی اهمیت پیدا می کند، برای اطمینان از کارآمدی و تاثیرگذاری استراتژی بازاریابی تان، می توانید از تکنیک های خاصی استفاده نمایید. تکنیک های بازاریابی همچون ابزارهایی هستند که در دپارتمان های بازاریابی به کار گرفته می شوند.
از جمله تکنیک های بازاریابی می توان موارد زیر را نام برد:
1) روابط عمومی: ایجاد ارتباط با جامعه هدف و حفظ آن ارتباط در سطح عالی
:“consumer promotion” (2تبلیغاتی که هدف آن، مصرف کننده نهایی محصول می باشد تا اینکه او را ترغیب نماید که آن کالای خاص را خریداری کند.
:“trade promotion” (3تبلیغاتی که هدف آن، مصرف کننده نهایی نمی باشد بلکه هدف عمده فروشها و خرده فروشهایی هستند که آن کالای تولید شده را به دست مشتری می رسانند مثلا تولید کننده می تواند با قیمت گذاری های خاص و ارائه تخفیف های ویژه، محصولات خود را به عمده فروشی ها عرضه نماید.
:“point of sale” (4استفاده از تبلیغاتی که همزمان با فروش یک محصول و در محل فروش، صورت می گیرد.
:“sale literature” (5استفاده از بروشور، کاتالوگ، کتابچه های راهنما ، لیست قیمت ها و برگه هایی که حاوی اطلاعات فنی و تکنیکی از محصولی هستند.
نتیجه گیری
در یک کلام می توان گفت که "بازاریابی" یعنی شناخت نیازها، خواسته ها و سلایق مشتری، در حالی که "فروش" بدان معناست که به مشتری نشان دهید که با در اختیار گذاشتن هر آنچه که او می خواهد، می توانید او را راضی نگه دارید.
منشا و رکن اساسی نظام بازاریابی، نیاز و خواسته های انسان است.
021-66570453
مطالب مرتبط به بازاریابی: